Přeskočit na obsah Přeskočit na navigaci

Střípky z června

Keramický jarmark

Na naší škole se již stalo několikaletou tradicí, že začátkem června má veřejnost možnost si prohlédnou výstavu zahradní keramiky, kterou vytvořili naši žáci za pomoci svých učitelů či asistentů. Letos tomu samozřejmě nebylo jinak, a tak 6. června se návštěvníci mohli těšit nejenom na keramické výtvory, ale i na hudebně-dramatické vystoupení žáků. Výjimečné bylo v tom, že do něj byla zapojena více jak polovina žáků naší školy (pro zajímavost jich bylo 46), moderátory se stali Lukáš Rakušan a Tomáš Lefler, kteří svým slovem provázeli jednotlivými částmi programu. Aby návštěvníci mohli potěšit i své chuťové buňky, žáci praktické třídy pro ně připravili drobné občerstvení ve formě rautu. Příjemným překvapením pro účinkující byla i účast pana radního Kraje Vysočina pro oblast školství RNDr. Jana Břížďaly, Ph.D., pana starosty Ing. Ondřeje Kozuba a místostarosty Ing. Tomáše Škaryda.

Přírodní učebna v zahradě naší školy ožila již od brzkého rána, kdy žáci s pomocí svých pedagogů rozmístili různorodé keramické výrobky – osázené květináče a mísy, pítka, ozdobné koule, zápichy na bylinky, keramická zvířátka, srdíčka aj. Hudebně- dramatické vystoupení bylo naplánováno od 9 hodin a odpoledne od 13 hodin. Program tvořily písničky včetně hudebního doprovodu, krátké divadelní představení „Bajka o lvu a myši“ či vystoupení mažoretek.

Krajské kolo atletického čtyřboje 6. června 2024

Pořadatelem je Základní a Praktická škola Velké Meziříčí pod záštitou Kraje Vysočina. Tato soutěž je určena pro žáky základních škol se speciálními vzdělávacími potřebami. Soutěží se v pěti disciplínách – skok daleký, hod kriketovým míčkem, běh na 60 m, běh na 1500 m (pro chlapce) a běh na 800 m (pro dívky). Naši školu reprezentovali Justin Lucas Bílý, Tomáš Černohorský a Vanesa Laštovičková. V celkovém pořadí čtyřboje skončil Justin Bílý na třetím a Tomáš Černohorský na čtvrtém místě v kategorii chlapců a Vanesa Laštovičková na šestém místě v kategorii děvčat. V každé kategorii bylo 15 nejlepších atletů, kteří se nominovali z okresních kol. V dílčích disciplínách byl Justin Bílý na třetím místě v běhu na 60 m a v běhu na 1500 m. Tomáš Černohorský byl druhý v hodu míčkem. Jedná se o velký úspěch našich žáků v rámci Kraje Vysočina. Vydařenou reprezentaci podtrhl i výsledek v rámci celkového pořadí škol, kdy naše škola v kategorii chlapců byla nejlepší a dohromady v obou kategoriích druhá.

 

Ve dnech 19.6. – 21.6. 2024 se v Brně konal 13. ročník mezinárodních sportovních her handicapované mládeže. Naši žáci se těchto her zúčastnili již pošesté za sebou, a to v disciplíně Bocce. Celkově v této disciplíně soutěžilo 64 hráčů v různých kategoriích ze sedmi zemí Evropy. Výsledky našich žáků byly nad očekávání, neboť ze šesti přihlášených získali hned čtyři zlaté medaile. Byli to Jaromír Jecha, Lukáš Rakušan, Patrik Finger a Jan Adam. Také děvčata Simona Pohanková a Monika Voráčková nezklamala a zůstala těsně před branami finálové skupiny. Jedná se o vynikající výsledek pro Základní školu a Praktickou školu Chotěboř, neboť se zařadila mezi nejúspěšnější české školy na sportovních hrách. Nutno podotknout, že žáci nejenom sportovali ale také ve volném čase poznávali Brno. Prohlédli si historické centrum Brna a navštívili Brněnskou přehradu, populární Prýgl. Největší ohlas však přinesla prohlídka Brněnské ZOO. Závěrem chceme vyjádřit poděkování učitelům panu Mgr. Michaelovi Dobrému, a panu Mgr. Jaroslavu Drtinovi, že tyto sportovní hry každoročně žákům umožňují navštěvovat a soutěžit se sportovci mnoha zemí Evropy.

.